Nieuwsberichten – archief

/Nieuwsberichten – archief
Nieuwsberichten – archief2018-07-10T13:09:54+00:00

Ithaka voert actie aan de lichttunnel

Foto van de actie aan de lichttunnel

In december voerden enkele cliënten en coaches mee actie tegen de besparingen in de sociale zorgsector. we verzamelden talrijk in de Adolf buylstraat in Oostende. Tijdens de lichtshow van 16u35 voerden we actie en werden pamfletten uit gedeeld.

Meer info hier:

Het water staat ons aan de lippen: Reportage Focus

Symbolische actie van Ithaka vzw door water naar de zee te dragen. Zo klagen we de besparingen in de sector aan.

Klik op de foto hieronder voor het filmpje.

Foto begin filmpje

Spinning for life tvv de Bezaan

Logo de Warmste week

Wie wil zich een uurtje in het zweet werken ten voordele van de Bezaan? Ben je minder sportief of wil je eerst kracht opdoen? Dan is er ook een heerlijk ontbijt.
Op zondag 8 december organiseert Az Damiaan tussen 8 uur en 17 uur de vierde editie van ‘Spinning for Life’. Dit jaar steunt AZ Damiaan met dit initiatief De Bezaan uit Gistel.
Professionele lesgevers van Vip-Fit geven les op maat van elke deelnemer. Zowel ervaren sportievelingen alsook wie voor de eerste keer wil spinnen, kan deelnemen. Tip: breng water en een handdoek mee.
Doneer (minstens) 10 euro per fiets per uur voor De Bezaan. Uiteraard kan je voor meerdere uren reserveren. Je krijgt een bevestigingsmail van je deelname. Elke deelnemer dient afzonderlijk in te schrijven en je betaalt net voor aanvang van je eerste sessie. Kom dus tijdig!

Word jij bijzonder buur in de Bezaan?

oproep residenten

Ithaka zamelt Kurkjes en dopjes in!

Beste…,

We stellen onszelf graag even voor…

Ithaka is een coachingscentrum voor mensen met een (vermoeden) van een beperking in de Kaaistraat in Oostende. We coachen mensen in hun individuele vraag en dit op gebied van werken, vrije tijd en wonen.
Naast de individuele coaching vinden we het ook belangrijk om voldoende momenten samen te hebben door het aanbieden van activiteiten die verbondenheid creëren.
Daarom gaan we voor ons atelier ‘Binnen & Buitenwerk’ steeds op zoek naar werkjes en taken waarbij wij ons steentje kunnen bijdragen aan de maatschappij. Zo hebben we een samenwerkingsovereenkomst gesloten met de vzw De Vlaspit (www.devlaspit.be). We helpen hen om zoveel mogelijk kurken in te zamelen.

Momenteel organiseren de provincies en beweging.net vele inzamelacties voor kurk. De ingezamelde kurk komt dan in de containerparken terecht. Van daaruit vertrekken de ingezamelde kurken naar De Vlaspit, een maatwerkbedrijf in Scherpenheuvel-Zichem dat mensen met een beperking tewerkstelt. Daar worden de kurken vermaald tot granulaat, een belangrijke grondstof voor duurzaam isolatiemateriaal voor huizen, bekend onder de naam Recycork.

is een netwerk voor kurkrecyclage bestaande uit partners uit de sociale economie en voorzieningen voor personen met een handicap, die samenwerken met gemeenten, intercommunales en bedrijven.

Wij weten dat het leven van de mensen in de horeca redelijk hectisch kan zijn en daarom bieden wij onze diensten aan als ‘kurkophalers’. Willen jullie van onze dienst ‘kurkophaling’ gebruik maken, spreek ons aan en we bekijken samen wanneer er iemand van onze medewerkers de kurken kan komen halen. Het zou voor ons alvast een meerwaarde betekenen en de natuur profiteert mee!

Zijn jullie nieuwsgierig en wil je ons beter leren kennen,  spring dan gerust eens binnen in de Ithakashop of neem contact met ons op.

Met vriendelijke groeten,

Het Ithaka – Team

PS: ook jullie plastiek dopjes krijgen bij ons een tweede leven.
Wij zijn een inzamelpunt voor de dopjesactie voor het Belgisch Centrum van Geleidehonden. Meer info op www.dopjesactie.be.

Download de digitale nieuwsbrief hier.

Plezier met WetWheels

Op vrijdag 24 mei genoten we van een heerlijke catamarantocht op zee. Dit ter gelegenheid van Oostende voor Anker.

foto op de boot van wetwheels

Teamdag

Op maandag 20 mei was het Team dag.

Het thema was ROTS en WATER.

Hier alvast een sfeerfoto van ons ontbijt.

Meer foto’s op: onze Facebookpagina!

Foto van het ontbijt op de teamdag

#ikwachtmee

Sinds vorige week keren mensen je massaal de rug toe op sociale media. Ze steunen de actie #ikwachtmee waarmee we het probleem van de wachtlijsten aanklagen.

Even geduld… Er zijn nog 18.521 wachtenden voor u…

Bijna 20.000 mensen met een handicap wachten al jaren op hulp van de overheid. De gemiddelde wachttijd is 5 jaar. Dat klagen we aan met de actie #ikwachtmee. Iedereen kan mee de boodschap verspreiden door een foto van de rug te posten op sociale media en ‘@ikwachtmee’ te taggen.

Ook Ithaka wacht mee!

foto's ithaka's versie van ikwachtmee

Nieuw initiatief: De Genereuzen

10.000 Genereuze Kilometers

Beweeg je graag? Hoe je van sport?

Met De Genereuzen kan je in groepjes van mensen met en zonder beperking samen sporten en bewegen. Wandel je graag? Of altijd al eens willen zeilen of bobsleeën? Dit is het moment! Ontdek het aanbod op www.degenereuzen.be en schrijf je snel in.

10000 Genereuze kilometers
Genereuze festivals

Geschenken met een knipoog 😉

Op zoek naar een origineel relatiegeschenk? De catalogus van ‘Geschenken met een knipoog’ bestaat alleen maar uit unieke, authentieke geschenken met een verhaal.
Meer info: www.geschenkenmeteenknipoog.be/

Foto Ithaka geschenken met een knipoogKlik hier!

De stem van mensen met een handicap telt mee!

Een vrouw met een handicap die gaat stemmen. Rond dat beeld draait de campagne ‘Ik heb een handicap en ik heb rechten’ van Unia. Unia roept kiezers met een handicap op om tijdens de verkiezingen van 2018 en 2019 zélf te gaan stemmen.

Klik hier voor de campagne!

affiche stemrecht mensen met een handicap unia

Lente actie in IthakaShop

Met het mooie weer van afgelopen dagen begint de lente reeds te kriebelen. Vandaar onze lente-actie in de IthakaShop. De actie loopt van 4 maart tot en met 30 april 2019. Alle vaasjes, kruiken, bloempotten… zijn aan – 50 %.

Affiche lente actie

Paella avond

Om al in een zomerse sfeer te komen! Iedereen welkom: paella-avond tvv Ithaka!

uitnodiging paella avond

Interview Dansproject

Interview:

Vragenstelster Kim Schoutetens en beeldenmaker Gunter Caus van het mediateam brachten een bezoek aan de repetitieruimte van Lola Bogaert en troffen er een sympathieke bende aan. Een interview met Lola Bogaert (residenten De Grote Post), coach Griet Dehamers (Ithaka), Anouk van Kolfschoten (scenograaf), dansers Giel Roels en Michèle Devriendt en professionele danseres Krisztina Szirtes.

Klik hier voor het volledige artikel!

foto interview dansproject

WIJ ZOEKEN NIEUW ATELIERWERK

WIJ ZOEKEN NIEUW ATELIERWERK

Eén van de peilers in onze werking is het semi-industrieel werk, waarbij cliënten opdrachten uitvoeren voor winkels en bedrijven. Dit is bijvoorbeeld: mailings, verpakkingswerk, stickers kleven op folders, plooiopdrachten, …

Er werken een aantal nieuwe cliënten in Ithaka, daardoor kunnen we meer opdrachten aan. Vandaar dat we op zoek zijn naar nieuwe opdrachten die wij kunnen uitvoeren in ons coachingcentrum.

Indien u geïnteresseerd bent of meer informatie wenst, kunt u contact opnemen met ons op het nummer 059/51.48.10 of via mail: benbwerk@vzw-Ithaka.be.

Alvast bedankt!

Herbeleef nu de fotozoektocht

Om jullie mee te laten genieten van één van de leuke activiteiten die we in kader van 25 jaar Ithaka gedaan hebben, willen we de voorbije fotozoektocht openbaar delen voor jullie allemaal. Je kan de fotozoektocht hier downloaden en dus elk op eigen initiatief of tempo de wandeling doorheen Oostende doen.

Om jullie mee te laten genieten van één van de leuke activiteiten die we in kader van 25 jaar Ithaka gedaan hebben, willen we de voorbije fotozoektocht openbaar delen voor jullie allemaal. Je kan de fotozoektocht hier downloaden en dus elk op eigen initiatief of tempo de wandeling doorheen Oostende doen.

Mensen nemen deel aan de fotozoektocht.

Blijvende herinneringen…

Fijn om 2019 mee te starten: een biijvende herinnering aan ons mooi feest van 25 jaar Ithaka: DROMEN – DURVEN-DOEN en DELEN. Dank je wel aan enkele papa’s die dit in de kerstvakantie hebben in stelling gekregen! Mercie Guy, André, Erik en ook coach Jens! PicSie.be: trots op de fotoshoot van deze zomer!

foto's aan een muur.

Gelukkig Nieuwjaar!

Dromend van het nieuwe jaar,
puzzelden wij iets in elkaar.
Een kleurige ballon met daarin
onze wensen voor een goed begin.

Rood voor liefde, meer dan veel.
Een snuifje gezelligheid in het geel.
Groen voor levenslust en hoop.
Wit voor vrede, niet te koop!

We zijn klaar voor de sprong
in 2019!

Vzw Ithaka

Nieuwjaarskaartje
Nieuwjaarskaartje 2

Fotozoektocht

Graag nodigen wij u uit op de fotozoektocht ter gelegenheid van 25 jaar Ithaka.

Klik op de foto voor een grotere versie.

#pvfopdeweegschaal

foto 1 over de pvf op de weegschaal actie
afbeelding 2 over de pvf op de weeschaal actie

Onder #pvfopdeweegschaal vindt u via Facebook het relaas van een brievenactie aan het adres van minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Vandeurzen. Medewerkers uit 28 organisaties sloegen de handen in elkaar en schreven een 1000-tal brieven aan zijn adres. De actie wil de knelpunten binnen persoonsvolgende financiering aankaarten. De visietekst ‘Perspectief 2020’, geschreven door minister Vandeurzen, kent zijn praktische uitrol in de persoonsvolgende financiering. De uitrol kent echter nog veel tekorten waardoor de doelstellingen (eigen regie voor de persoon met een handicap, goed geïnformeerde gebruikers en regelluwte) niet bereikt worden en tegelijk zorgen voor schrijnende toestanden, ons zorglandschap onwaardig.
Lees de volledige brief via:
https://www.schoonderhage.be/pvfopdeweegschaal/

Teamdag 2018

.

Op de teamdag van 25 juni 2018 wilden we een aantal gevolgde interessante vormingen delen met elkaar als team: verbindende communicatie, autisme en begeleid werk, compassievolle communicatie, NAH, stress en veerkracht op het werk,…De weergoden waren ons ook gunstig gezind en we genoten ervan om samen over de middag iets te gaan eten bij ‘Gilles’. Als afsluitertje hadden we een doe-activiteit: DROMEN- DURVEN-DOEN en DELEN gaan uitbeelden en fotograferen met onze voeten. We DELEN hier alvast een fotootje

Samenwerking Begeleid werken

Ithaka, ’t Veldzicht en Duin en Polder slaan de handen in elkaar rond begeleid werken! Begeleid werken is een vorm van vrijwilligerswerk in het gewone arbeidscircuit. De kleinschaligheid biedt in deze methodiek heel wat voordelen: nabijheid en echtheid versterken de kwaliteitsvolle coaching. Met een nieuwe flyer maken we onze samenwerking bekend!

Jaarverslag 2017

Hierbij de link om het jaarverslag 2017 van Ithaka vzw te kunnen lezen.
jaarverslag 2017

Gezocht: fitness maatje voor Yves

foto van Yves

“Mijn naam is Yves en ik ben 24 jaar. Ik wil graag gaan fitnessen maar niet alleen. Ik ben op zoek naar iemand die samen met mij wil fitnessen in Oostende. Voor mij maakt het niet uit wanneer dit is, dit kan zowel overdag als ’s avonds. Als je dit ziet zitten neem dan contact op met mijn mama. Dan kijken we samen voor een moment dat past en kunnen we praktisch afspreken.
Sportieve groetjes, Yves.”

Contact: Chantal, mama van Yves 0478726242 of chantalbonet@hotmail.com

Word jij één van de twee residenten voor de Condor?

Wil je graag iets betekenen voor 11 mensen met een beperking? Stel je dan kandidaat als vrijwillig resident voor woonproject De Condor in Oostende!

Wat verwachten we? 

 • Geen begeleiding, wel een aanspreekpunt zijn
 • Tijd maken voor een babbel
 • Bereikbaar zijn bij onverwachte of dringende situaties
 • Sociaal geëngageerd zijn
 • Bewonersvergadering om de 6 weken
 • Af en toe een groepsactiviteit

Wat bieden we?

 • Nieuwe contacten
 • De mogelijkheid een verschil te maken voor mensen met een beperking
 • Mee bouwen aan een warme buurt
 • Een vrijwilligerscontract
 • Coaching door Ithaka
 •  Een gloednieuw appartement aan een goede prijs

Info: Maria Marchand, 059/51.48.10, info@debezaan.be

Oproep de Condor
Oproep de Condor 2

Nieuwe Odysseus

De Odysseus van de lente 2018 is verschenen!

Klik hier.

Week van de vrijwilliger

In maart was er de week van de vrijwilliger. Daarom een dank je wel aan alle vrijwilligers, stagiairs en leden van de Raad van Bestuur.
MEMORIES TAKE US BACK
DREAMS TAKE US FORWARD

Samenwerkingsproject naar aanleiding van 25 jaar Ithaka

voorbeeld van dans met pasform 2

Theateracademie Oostende werkt ongeveer een jaar rond het verhaal van Odysseus en de thema’s die eruit voortvloeien. We maken kennis met de man van vele listen, Odysseus, zijn vrouw Penelope, zijn zoon Telemachos, mythische figuren zoals sirenes en een aantal Griekse goden. Thema’s die aan bod komen zijn: tijd, onderweg zijn, thuiskomen, dromen, verlangen, verleidingen, kameraadschap, vertrouwen…
Eén zaterdag per maand aangevuld met enkele maandagen gaan we in De Grote Post aan de slag. We houden tussendoor een zomerstop zodat alles wat kan bezinken.
Er wordt beroep gedaan op het eigen lichaam en de eigen verbeelding. We werken met opdrachten en vertrekken daarbij vanuit verschillende disciplines: muziek, beelden, schilderijen, quotes… We improviseren, bewegen, tekenen en bespreken. Kortom expressie op allerlei manieren. Uit dit proces selecteren we de mooiste passages en verbinden ze tot een toonmoment. Op zaterdag 17 november brengen we dit voor de 25 ste verjaardag van Ithaka.

Dit project is een samenwerking met Theateracademie Oostende.

Theateracademie Oostende wordt georganiseerd door Pasform, een vormingsorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking en mensen met autisme.
Neem gerust een kijkje op hun website: http://www.pasform.be/info/theateracademie

logo pasform

Gezocht: resident voor De Condor

Wil je graag iets betekenen voor 11 mensen met een beperking? Stel je dan kandidaat als vrijwillig resident voor woonproject De Condor in Oostende!

Wat verwachten we? 

 • Geen begeleiding, wel een aanspreekpunt zijn
 • Tijd maken voor een babbel
 • Bereikbaar zijn bij onverwachte of dringende situaties
 • Sociaal geëngageerd zijn
 • Bewonersvergadering om de 6 weken
 • Af en toe een groepsactiviteit

Wat bieden we?

 • Nieuwe contacten
 • De mogelijkheid een verschil te maken voor mensen met een beperking
 • Mee bouwen aan een warme buurt
 • Een vrijwilligerscontract
 • Coaching door Ithaka
 •  Een gloednieuw appartement aan een goede prijs

Info: Maria Marchand, 059/51.48.10, info@debezaan.be

Boek Bezaan

Samen lukt het alleen!

Het inclusief woonproject de Bezaan bestaat 2 jaar en daarom blikken de bewoners, hun netwerk en de bezielers terug op de voorbije periode. Ze bundelden al hun verhalen over mooie en moeilijke momenten, samen met tientallen tips en praktijkervaringen, in een boek. “Samen lukt het alleen is een inspiratiegids voor anderen om te zoeken naar creatieve woonoplossingen voor mensen met een beperking”, zeggen auteurs Maria Marchand en Liesbet Billiet